Kerhomme toimii aktiivisesti taipumuskokeiden järjestäjänä. Tutustu tässä taipumuskokeisiin ja tule mukaan. Kysy lisätietoja toimikuntien puheenjohtajilta.

Mäyräkoirien ajokokeet – MÄAJ

Ajavat koirat etsivät riistaeläimen, karkottavat sen liikkeelle ja ajavat sitä haukkuen. Mäyräkoirilla saa ajattaa jäniksiä, kettuja, peuroja ja metsäkauriita. Etenkin metsäkauriiden ajaminen mäyräkoiralla on suosittu metsästysmuoto. Mäyräkoirat ovat hyvävainuisia ja useimmat kykenevät melko vaivattomasti etsimään riistaeläimen ja karkottamaan sen liikkeelle. Suppean ja hitaan työskentelytapansa takia mäyräkoirat sopivat erityisesti pienten metsästysmaiden ajokoiriksi.

Luolakoirien metsästyskoe – LUME

Luolametsästys, kuten muutkin metsästysmuodot, vaatii ammattitaidon lisäksi myös rutkasti onnea. Se on kahden titaanin taistelu, jossa katsotaan kumman henkinen ja fyysinen kantti kestää. Hyvän , asiansa osaavan luolakoiran työskentely on aina vilpittömän ihailun arvoista. Aito metsässä tapahtuva metsästyskoe antaa huomattavasti enemmän pohjaa koirien metsästysominaisuuksien arvioimiselle. Se tuo esiin paljon sellaista, joka taipumuskokeissa jää toteamatta; voidaan luetella pitkä rivi ominaisuuksia, joista taipumuskokeessa saa vain hämärän aavistuksen. Näitä ovat esim. löytökyky, riistan käsittelytapa, noutotaipumukset ja tottelevaisuus Luolakoirien metsästyskoe on metsästyslain ja asetusten tarkoittama metsästystapahtuma, joka tarkoittaa sitä, että koiran ohjaajalla on oltava riistanhoitomaksu suoritettuna sekä metsästysoikeus, mikäli hän kantaa asetta mukana.

Luolakoirien vesiriistakoe – VERI

Mäyräkoirien ja terrierien vesiriistakokeen tarkoitus on tuoda esiin luolakoirien taipumukset vesilinnun metsästyksessä. Kokeessa otetaan selvää koiran halusta hakea, noutaa ja jäljestää vesiriistaa.

Luolakoirien taipumuskokeet – LUT

Luolakoiria käytetään metsästettäessä kettuja, supeja ja mäyriä maanalaisista koloista. Haukkumalla ja hyökkäyksiä tehden koira pakottaa saaliin ulos luolasta, jolloin metsästäjä yrittää ampua sen.

Metsästyskoirien jäljestämiskoe – MEJÄ

Eräs mielenkiintoisimmista koemuodoista mäyräkoiralle on MEJÄ-koe. Luonnostaan mäyräkoira käyttää hajuaistiaan lähes kaiken uuden tutkimiseen ja havainnointiin. Mikäpä sen parempaa kuin valjastaa tuo vaistonomainen tapa hyöty(ja huvi-)käyttöön. Kokeessa metsään vedetään verijälki, jota koiran tulisi itsenäisesti seurata. Ohjaaja seuraa mukana kuuden metrin pituisen jäljestysnarun päässä, mutta ei saa puuttua koiran suoritukseen.Jäljen tulisi olla noin 12 tunnin ikäinen ja tehty riistarikkaaseen maastoon.

Kääpiö- ja kaniinimäyräkoirien käyttötaipumuskoe – PIKA

Käyttötaipumuskokeen tarkoituksena on todeta karkea-, lyhyt- ja pitkäkarvaisten kääpiö- ja kaniinimäyräkoirien käyttöominaisuuksia sekä koiran luonteessa ja käyttäytymisessä ilmeneviä metsästystaipumuksia. Kokeessa testataan koiran halua ja kykyä seurata riistaa maastossa, toimia kolossa, laukauspelottomuutta sekä kiinnostusta saalista kohtaan. Testitulos antaa myös viitteitä koiran jalostuskelpoisuudesta rotujärjestölle ja kasvattajille.