HSMK:n pitkäaikainen jäsen, aktiivinen ylituomari ja kouluttaja Esko Eirto vastaanotti kerhon syyskokouksessa 2.11.2020 Suomen Kennelliiton myöntämän emeritusylituomarin arvon. HSMK esitti Kennelliitolle arvon myötämistä Eskolle tämän erityisen pitkästä, ansiokkaasta ja pyyteettömästä työstä mäyräkoirien parissa. Esko on erityisesti meritoitunut luolakoirien taipumuskokeissa (LUT).

HSMK:n Kennelliitolle esittämät perustelut Eskon pitkästä ja ansiokkaasta toiminnasta:

Esko Eirto on toiminut yli 26 vuotta (alkaen 5.2.1991) Luolakoirien taipumuskokeiden ylituomarina (LUT/LUO) 20.9.2017 asti, jolloin hän luopui arvosteluoikeuksistaan. Hän toimi ylituomarina noin 150 kokeessa arvostellen noin 1200 koiran suorituksen.

Eirto on LUT kouluttajana kouluttanut tuhansia luolakoiria. Eirto on toiminut kouluttajana LUT koetoimitsija ja -kouluttaja kurseilla.

Eirto on ollut käynnistämässä Viron luolakoiratoimintaa sekä kouluttanut Viron ensimmäisiä tuomareita. Eirto toimi 25 vuotta aktiivisesti HSMK:n järjestämillä Mäyräkoiraleireillä kouluttaen ja arvostellen suomalaisia ja merkittävän määrän kansainvälisiä (varsinkin Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta) koiria ja ohjaajia. Parhaimmillaan leirillä oli viidet koeputket, joka kertoo koiramääristä.

Eirto on ollut erittäin pidetty ja arvostettu lajin ylituomari.

Esko Eirto on ollut HSMK:n jäsen vuodesta 1984. Hän on toiminut HSMK:n hallituksessa 11 vuotta. Helsingin Kennelkerhon jäsenenä ja hallituksessa hän toimi 5 vuotta. Eirto toimi molemmissa kerhoissa aktiivisesti luolakoiratoimikunnissa. Hän on osallistunut koiraharrastusten kehittämiseen ja auttanut lukuisten uusien harrastajien pääsyä lajeihin.

TIETOIKKUNA: Tehtävistään luopuva ylituomari voidaan nimittää Kennelliiton tai sen jäsenyhdistyksen esityksestä emeritus /
emerita ylituomariksi, kun henkilö pitkän ja ansiokkaan ylituomariuran jälkeen luopuu ylituomaritehtävistään.
Ylituomari säilyttää kaikki muut oikeutensa paitsi arvosteluoikeuden. Arvonimen myöntää ao. toimikunnan
esityksestä Kennelliiton hallitus.